Publicerad

Djur i trädgården – Februarinytt

Djur i din trädgård
På vintern kan du se olika fåglar i och runt din trädgård. Om det fryser är det svårare för dem att hitta tillräckligt med mat.

Häng ett fågelhus i träden och sätt en burk fågelmat in där.
Gör dina egna kransar av jordnötter och häng dem i ett träd.
Häng lite talgbollar och lägg några fågelfrö på ett välskött träd.
Se till att du håller allt på ett ställe som är svårt att nå för grannskapskatterna.

Gräsmattan
Din gräsmatta är nu i full vila. Du behöver inte göra någonting åt den nu.

Gå inte över ditt gräs i frost och / eller snö.

Dammen
Om du alltid har velat ha en damm, är det dags att göra en planering.
Det finns alla typer av dammar, från folie dammar till färdiga dammar till stora fat. Våra medarbetare är redo att informera dig.
Du kan bara börja mata din fisk igen vid en vattentemperatur på mer än 10 grader. Samla frön av vattenväxter för sådd och kontrollera surheten i vattnet i slutet av månaden. Regnvatten kan störa balansen. Om så är fallet, korrigera det med kalk.
Är din damm frusen? Låt den vara, och gör inte en vak till fisken. De kan till och med dö på grund av chockerna.
Vegetabilisk trädgård
I februari finns det redan mycket att göra för grönsaksgården. Du kan nu göra det mesta av arbetet i växthuset eller vinterträdgården. Du kan så alla grönsaker i växthus. När solen skiner, lägg fönstren öppna. Frisk luft är bra för människor och växter.

Gör en odlingsplan och bestäm vilka frön du vill sätta i år och var du sår. Se till att du planterar grödorna på en annan plats än året innan.
Många grödor kan redan sås under glas.
Du kan fortfarande skörda de senaste vinterens grönsaker, vänta inte för länge eftersom vissa grönsaker blir mer bittra om du väntar längre.
Om marken inte är frusen kan du komma igång igen för att förbereda den för den nya säsongen. Lossa jorden och sprida om nödvändigt kompost eller gammal trädgårdsgödsel.
Rengör växthuset väl och glöm inte rännan.

Kanten
Även i kanten ligger det mesta av vila. Dagen blir långsamt lite längre och du kan se att vissa knoppar visas här och där.

Om det inte fryser, kan du skära bort döda delar av växter. Om du skär klippbladet i små bitar kan du sprida det för digestion.
Har du fortfarande “hål” i trädgården mellan plantorna? Tänk på vilka arter du fortfarande vill ha. Du kan börja så dessa typer i till exempel ett litet växthus inomhus eller köpa senare som en växt hos Kullabygdens Shop AB.

sviskon
Det finns fortfarande tillräckligt att beskära i februari, förutsatt att det inte fryser.

Du kan nu beskära äpple- och päronträd. Se till att tillräckligt med ljus kan komma in i trädkronans hjärta. Detta gör att trädet växer optimalt och producerar frukt.
Buskar och andra buskar kan fortfarande beskäras. Se till att de är i gott skick igen så att de är optimalt tillbaka på sommaren.
Med rosarna väntar du fortfarande till mars.
Du kan lägga en gren hög från beskärningen. Fåglar och insekter är väldigt nöjda med det här och det ruttande träet är också väldigt näringsrikt för jorden.

Balkongen och terrassen
På din balkong eller terrass ligger det mesta stilla, men det finns några saker du kan göra nu.

Sätt vårblommande lökar i glada krukor eller korgar, snart kommer de att blomma och du kommer att få en explosion av vackra blommor.
Köp några blommande perenn växter för att lägga ut lite färg nu.