Publicerat på

Semestertips för trädgården

 

Vakantietips voor de tuin

De första människorna har redan åkt eller är på en solig sommarsemester. När Ni kommer hem efter semestern vill man inte se en öken eller helt uttorkad trädgård, eller en helt igenväxt trädgård av ogräs…

Med dessa 10 trädgårdstips förekommer Ni detta!

10 trädgårdstips att göra innan Ni åker på semester, så att Er trädgård står vackert i blom när Ni kommer hem.

  1. Rensa bort allt ogräs Ni ser.
  2. Knip av alla nästan utblommade blommor, som Dahlias eller Pelargonias.
  3. Klipp in ettåriga i krukor och hanging baskets, som lobelia’s och petunia’s, för att förekomma att de ger all sin energi att göra fröer.
  4. Klipp ner utblommande trädgårdsplantor som  Geranium, Campanula, Centranthus, Achillea och  Alchemilla mollis, så att de kan bilda färska nya blad ibland även blommor.
  5. Klipp gräsmattan precis innan Ni åker. Gör detta en torr dag och låt gräsresterna ligga utspritt över gräsmattan så håller fuktigheten i jorden bättre.
  6. Bind upp höga klätterplantor, så bryts de inte sönder ifall det kommer en storm.
  7. Sätt hanging baskets i halvskuggan mellan de perenna plantorna, så torkar de inte ut av solen eller vinden. Eller låt dem få vara inneboende hos en annan plantälskare.
  8. Ta bort krukorna från bord och plattor, sätt dem på marken, helst någonstans i halvskugga. Se till att alla har ett fat under sig och ge dem rikligt med vatten.
  9. Strö ett litet lager från komposten, kakaoflis eller täckbark på de plantor som inte tål att torka ut efter att Ni vattnat dem ordentligt.
  10. Installera ett självbevattningssystem eller fråga en bra granne om han/hon kan vattna plantorna, gräsmattan och rabatterna. För den som vaktar Er trädgård kan man göra livet lite enklare genom att samla ihop krukorna på ett ställe, då går det mycket fortare när de ska hjälpa till att vattna Er trädgård.