Publicerat på

Varför inte förbereda trädgården inför Våren?

De mörkaste månaderna är bakom oss. Ha lite tålamod för våren är redan aviserad. På en frostfri, dag kan vi i trädgården börja med beskärning och plantering. Inomhus kan vi sakta börja att så grönsaker och örter. Låt bladrester och döda växter som de är så länge, eftersom det kan frysa ännu. De bildar ett naturligt isoleringsskikt och ger skydd och mat för insekter och fåglar. Ta dock bort dem från gräsmattan för att förhindra mossa, men gå inte på gräset när det fryser. Fyll brickor och korgar med blommande vårlökar såsom snödroppar, påskliljor, hyacinter, krokus, pärlhyacinter och dvärgiris. Plantera dem i trädgården när de har blommat över. Överblommade snödroppar som är planterade i din trädgård under en längre tid, kan du gräva upp efter blomningen, dela lökarna och plantera ut igen. Plantera, förutsatt att det inte fryser och marken inte är frusen (bär) buskar, häckar och träd. Ansa eller beskär också vinter blommande buskar som snöboll (Viburnum) mahogny buske (Mahonia) och trollhassel (Hamamelis). Förså grönsaker som spenat, morot, bönor, ärter, och broccoli i en kall övertäckt ram eller i växthus. Inomhus kan du så kronärtskocka, persilja, peppar, körvel och selleri för utsäde. Beskär Katrinplommon,  bara buskar, äppel- och päronträd, uppbundna plantor som lönn och lindar och blåregn (Wisteria)om det inte är fryser. Även pilträd kan beskäras nu. Ta bort ogräs som maskrosor och gräs; som fortfarande är lätt att se och känna igen. Mata fåglarna med (osaltade) jordnötter, frön, kärnor och osaltat jordnötssmör. Fåglarna hjälper dig också med att dupera sniglar, som från mitten av februari och frostfria perioder redan lägger ägg. Man kan också sätta ner en plastvattenskål med ljummet vatten för fåglarna. Gör rent gamla holkar och fågelhus med varmt vatten och en styv borste. Glöm inte bort att titta till i skjulet eller garaget för era övervintrade krukväxter, ge dem luft, och kontrollera om de behöver lite vatten. Du kan sakta börja omplanteringen av krukväxter. Ta bort frostskydd som vass, jutesäckar och bubbelplast när det inte finns någon chans för mer allvarlig eller ihållande frost. Gör i förskott era krukor (utsäde) och fack och trädgårdsredskap rena och städa er rymliga lada eller garage.

Sedan när Våren är här —-Njuuut